Hosszú hétvége

2018.08.04-06.

Szombaton iskolánk egész napos kirándulást szervezett Észak-Írország legészakibb csücskébe, a Dunluce kastélyhoz, és az Óriások útjához. A kastély annyira izgalmas a tengerpart fölé magasodó vadregényes fekvésével, hogy azonnal beleszerettem a látványba. 

Közkedvelt turistacélpont, és a Trónok harca (Game of Thrones) forgatási helyszíne. Különlegessége, hogy csupán egy keskeny hídon át közelíthető meg.

Következő állomásunk az Óriások Útja (Giant's Causeway) volt, mely egy vulkáni tevékenység eredményeként létrejött, kb. 40000 bazalt oszlopból álló terület. 1986 óta az UNESCO világörökség része. Ezt mindenkinek látnia kell! Olvassátok el az ír óriás, Finn Mac Cool legendájának történetét!

Vasárnap Magdival és Lacival a helyi St. Peter & Paul katolikus templom istentiszteletén vettünk részt, ahol a szertartást két gitáros és egy fuvolás kísérte. Jellemző az írek vendégszeretetére és figyelmességére, hogy egy ismeretlen hölgy vitt el ide autóval, mert látta, hogy telefonnal próbálunk tájékozódni. Délután a Dun Laoghaire People's Sunday Market következett, melyet sosem fogok elfelejteni. Streetfood egy parkban, mesés illatokkal és ételekkel, puha szőnyegszerű pázsiton üldögélő, zenét hallgató emberek. Senki sem rohan sehová, élvezi az életet és a pillanat örömét. Seafooddal, fagyizással és kötetlen beszélgetéssel töltöttük a délutánt. Főként idősebb, mosolygó ír párok elegyedtek velünk szóba. Ajánlásuk alapján kilátogattunk a tengerparti Bray-be, hiszen azt is látni kellett!

Hétfőn Bank Holiday miatt nem volt suli, így Glendaloughba kirándultunk, mely Dublintól délre, romantikus hegyvidéki utakon át érhető el. Talán ez Írország legvarázslatosabb helyeinek egyike. Látogatottságát nemcsak természeti szépségének köszönheti, hanem a középkori kolostoregyüttes megmaradt romjainak is. Sok gyönyörű kelta keresztet is fotóztunk. 

Összességében az egész hétvége felejthetetlen volt, mindenkinek szívből ajánlom a dublini képzéseket!